Jaartsveldstraat 5B- 7575BP-Oldenzaal.
+31-541 760484
info@atec-solutions.nl

Stalkoeling

Zijn jouw dieren soms ook aan verkoeling toe? Het Atec stal-koelsysteem voor Vee (Live Stock) is speciaal ontworpen om jouw kippen, runderen of varkens koel te kunnen houden. Dit stal-koelsysteem is een uitermate geschikt om in de stal de lucht te koelen. Middels de vernevelaars kan de lucht in de stal gemiddeld 5 graden koeler worden. Het stalkoel systeem is een plug and play te koop Dit stal- koelsysteem koop je kant en klaar en kun je zelf eenvoudig (laten) installeren.

Waarom dit mist-koelsysteem

- Gezondere leefomgeving voor jouw dieren - Duurzame oplossing - Plug & Play - Eenvoudig te installeren - Geen gebruik van schadelijke stoffen - Significant lagere energie- en verbruikskosten t.o.v. airconditioning
Werking live

Werking live

Nozzels

Nozzels

PLUG AND PLAY

Het mist-systeem van Atec Solutions is, naast gebruik in stallen, geschikt voor meerdere doeleinden. Het systeem wordt kant-en-klaar gekocht en is zeer eenvoudig zelf te installeren.

PUUR GEMAK

Het mistsysteem van Atec Solutions is eenvoudig met de app FOGX te bedienen en uit te breiden met de Meteobot, welke eveneens via een app te bedienen is.

DUURZAAM

Dankzij revolutionaire neveltechniek zijn lagere energie- en verbruikskosten gegarandeerd, Wat niet alleen je portomonnee ten goede komt, maar ook het milieu!

REVOLUTIONAIRE NEVELTECHNIEK

Het mist-koelsysteem van Atec Solutions voor live stock is speciaal ontworpen om runderen, kippen of varkens koel te kunnen houden. Dit systeem koop je kant en klaar en is eenvoudig zelf te (laten) installeren. Dit mist-koelsysteem bestaat voornamelijk uit buizen van zwart nylon, messing koppelstukken en hoogwaardige nozzles. Deze nozzles zorgen voor de fijne mist die de dieren koel houdt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mooi natuurkundig verschijnsel. Door de zeer kleine druppels verdampt het water, voordat het de grond raakt. Hierdoor wordt warmte uit de lucht onttrokken en dit zorgt voor een heerlijke afkoeling.
CONTACT

Toelichting Easy-Line mistsystemen stallen

Op basis van 30 jaar kennis en ervaring met het koelen door verneveling heeft Atec een vernevelingssystem her ontwikkeld voor koeling in stallen. Vernevelingskoeling ook wel adiabatische koeling genoemd, wordt al jaren succesvol toegepast in kippenstallen, maar wordt tegenwoordig ook steeds vaker toepast bij koeien, geiten, nertsen en varkens.

Vernevelings koeling

Vernevelings (adiabatische) koeling is een voordelige oplossing om inkomende lucht af te koelen door er water in te vernevelen. Het water wordt door sproeiers zeer fijn vernevelt waardoor het water van vloeibaar naar waterdamp overgaat. Het overgaan van vloeibare naar gas fase kost energie welke uit inkomende lucht wordt onttrokken. Deze natuurlijke wijze van afkoeling is absoluut en verloopt hierdoor vele malen efficiënter als koeling door middel van een mechanische koelunit.
Image
Koelingsysteem
Vernevelingskoeling verbruikt veel minder energie dan mechanische koeling. Er wordt elektriciteit gebruikt om het water op druk te brengen maar het koelen zelf berust op een natuurlijk principe, waar verder geen elektriciteit voor verbruikt wordt. De Installatie berust op een hogedruk unit met hieraan leidingwerk met sproeiers. Het spreekt voor zich dat de investerings- en gebruikskosten hiervan vele malen lager zijn als van een mechanische koelunit.
Niet alleen zijn de kosten een mechanische koelunit veel hoger, vernevelingskoeling is ook veel duurzamer, veel lager stroom verbruik, geen gebruik van drijfgassen, geen enorme verdampers, condensors, compressoren en ander machinerieën, maar gewoon water wat wordt verneveld. Daarnaast is vernevelingskoeling heel reactief, bij verneveling vindt er direct afkoeling plaats. De lucht hoeft niet door een luchtwisselaar of behandelingskast, de koeling vindt direct plaats in de stal, op de plaats waar het nodig is.
Elke gram water die in een kuub lucht wordt verdampt, zal de temperatuur van deze lucht twee die in de lucht kan worden opgenomen, de hoeveelheid lucht die wordt ververst, de RV en de capaciteit van de installatie. Alhoewel er allerlei scenario ́s mogelijk zijn, wordt er doorgaans een inbreng van 2 gram per kuub bij maximale ventilatie geïnstalleerd. Dit houdt in dat er altijd vier graden kan worden gekoeld. Het is de taak van de gebruiker hier het optimum in te bepalen, want als er bij maximale ventilatie 4 graden wordt gekoeld, wordt bij 66% ventilatie 6 graden gekoeld.

Easy-line mistpakketten

De mistpakketten bestaan uit een pompset met een werkdruk van 70 bar. Het leidingwerk bestaat uit 3/8” nylon hogedruk buizen met messing koppelstukken en messing nevelsproeiers, welke eenvoudig in elkaar kunnen worden geklikt. De nevelsproeiers hebben een afgifte van 4,5 liter per uur (bij 70 bar.) Al het leidingwerk is volledig chemisch inert, anti-alg en anti-ethyleen. In dierenverblijven/stallen worden deze materialen veelvuldig toegepast. Leveringsomvang De systemen worden als kant en klaar bouwpakket geleverd. Alle koppelingen kunnen met de hand in elkaar worden geklikt, hierdoor ontstaat een systeem wat de eindgebruiker zelf makkelijk en snel kan installeren. De hogedrukpomp wordt getest en stekkerklaar aangeleverd. De levering omvat een voorfilter, hogedrukpomp met controlepaneel, nylon leidingen, sproeiers, alle benodigde koppelingen, montagebeugels, documentatie en uitgebreid montage- instructie.

Plaatsing vernevelingssproeiers

Bij een gesloten systeem is het effect het grootst als de verneveling in de inkomede luchtstroom wordt ingebracht. De nevel wordt in de inkomende lucht geïnjecteerd en zo door de ruimte verdeeld. Bij een open systeem dient de verneveling (midden) in de stal in de lucht te worden gebracht zodat het vocht kan worden opgenomen voordat de lucht de stal verlaat. Het is belangrijk te beseffen hoe de lucht door de ruimte stroomt, en de nevel op een geschikt moment in te brengen.

Eisen aan de waterkwaliteit

Het water dient voldoende schoon te zijn. In principe zijn alle soorten water geschikt als uitgangswater. Grondwater mag niet teveel ijzer of carbonaten bevatten. Oppervlakte water mag niet te veel alg of bacterie bevatten (verslijming) Leidingwater is doorgaans geschikt. Het toedienen van additieven is mogelijk, maar wordt niet door Atec ondersteund. Voor het toedienen van additieven graag bij desbetreffende leverancier informatie hierover inwinnen.

Kippenschuur

Bij kippenschuren wordt de nevelsproeiers in de regel boven de luchtinlaten van de zij- en kopgevel geplaatst. De nevel wordt zo in de inkomende lucht geïnjecteerd en door de ruimte verdeeld. Dit geeft en voldoende egaal en consequente nevel waardoor een mooi gelijkmatig koeleffect wordt bereikt.

Koeienstallen

Bij koeienstallen wordt de nevelsproeiers onder het dak gemonteerd. Plaatsing zoveel mogelijk in het midden van de stal. Of net voorbij het midden om langs een lichtnok of boven een mestschuif uit te komen. Door de bevochtiging koelt de warme lucht in de nok af en af en zal gaan dalen. Er ontstaat een “kouval” welke de lucht in beweging brengt, de koude lucht trekt langs de dieren op en het luchtvolume in de stal komt in beweging. Er vindt een beter luchtuitwisseling plaats met buiten en zogenaamde “hot-pockets” worden verwijderd.

Varkensstallen

Bij varkensstallen wordt in de inkomende luchtstroom bevochtigd. De vernevelingssproeiers worden achter de luchtinlaatroosters geplaatst waardoor de lucht wordt bevochtigd en gekoeld voordat deze langs de dieren worden gezogen. Bijkomend voordeel van de hogere RV is een efficiëntere werking van luchtwassers en bio filters.

De vernevelingskoeling is het meest doeltreffend in de zomer, wanneer het warm en droog weer is. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer vocht er in deze lucht kan worden opgelost en hoe meer dat de lucht kan worden afgekoeld. Dus hoe heter het is, hoe beter de vernevelingskoeling werkt.

Meer informatie nodig of een offerte aanvragen?

Image